Dobre kawy - czym się charakteryzują?

2019-05-14

Jeśli i ty jesteś osobą, dla której życie bez kawy totalnie traci sens, doskonale cię rozumiemy. Sięgamy po nią tuż po przebudzeniu, pijemy do śniadania, zapraszamy na nią przyjaciół i lubimy popijać ją w pracy. Kawa i my to nierozłączny zespół. Dlatego bardzo zależy nam, by powiedzieć ci, czym są dobre kawy https://arcyciekawa.pl/ i jak możesz rozpoznać je pośród innych. Doświadczenie i smak to jedno, a odrobina teorii - drugie. W przypadku szukania, czym są dobre kawy, jest ona bardzo ważna. Co istotne, nie jest trudna, a może znacząco wpłynąć na twoją świadomość picia kawy i pomóc ci odnaleźć te, które według ciebie są dobre. Gotowy? Zapraszamy do lektury!


Które gatunki są najlepsze?

Warto wiedzieć, że cała produkcja kawy opiera się na dwóch najpopularniejszych ziarnach: arabice i robuście. Większość kaw, które znajdziesz na sklepowych półkach, to najczęściej 100% arabika. Dlaczego piją ją niemal wszyscy i tylko miłośnicy kawy sięgają po dobre kawy z domieszką robusty? To bardzo proste! Arabika jest znacznie łagodniejsza, a warto zauważyć, że większość z nas pije kawę z mlekiem, delikatną. Miłośnicy espresso ciągle są w mniejszości. Co absolutnie powinieneś wiedzieć na temat tych dwóch gatunków?

Arabika uprawiana jest w wysokich partiach gór. To właśnie dlatego jej uprawa jest znacznie trudniejsza (ze względów logistycznych), co bezpośrednio wpływa na jej cenę. Warto podkreślić, że arabika potrzebuje lepszych warunków atmosferycznych, jest gatunkiem wymagającym, dlatego ostatecznie uznajemy, że dobre kawy to te, które są głównie z arabiki - kawa ta jest bowiem szlachetniejsza. Jeśli cenisz sobie delikatny smak i aromat - 100% arabika jest dla ciebie. Wcześniej już wspomniani miłośnicy espresso będąc jednak szukali czegoś innego - ich kawa ma być oleista i gęsta oraz bardzo aromatyczna. Dlatego to właśnie oni kupują robustę. W zależności od wybranej odmiany, cieszą się oni kwaskowatym, gorzkim lub słodkim jej posmakiem.

Warto jednak wiedzieć, że sam gatunek to nie wszystko. Aby móc powiedzieć, że to są dobre kawy, musimy umiejętnie je zmielić, zaparzyć i w odpowiednim momencie po zaparzeniu wypić. A finalnie i tak wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i smaków.


Świeżość kawy

Dobre kawy to kawy świeże - to na pewno słyszałeś. Co to jednak znaczy? Świeżość kawy to w gruncie rzeczy czas, który upłynął pomiędzy jej wypaleniem a zaparzeniem. Palenie kawy odbywa się w palarni - powinno odbyć się już po zamówieniu klienta (indywidualnego czy przedsiębiorcy), by kawa, która do niego dotrze, była aromatyczna. Niezależnie bowiem od sposobu przechowywania, z biegiem czasu część swoich walorów ona po prostu straci.

Jeśli zatem szukasz świeżych kaw, kupuj te, które były wypalane nie dalej niż 2 lata temu. To jednak nie jest reguła, gdyż niektóre mieszanki zachowują świeżość zaledwie 6 miesięcy, inne zaś - aż 36. Dobre kawy kupuj u sprawdzonego sprzedawcy.

@ Copyright 2018